beats by dre cheap

Neukusi

Šetajući bilo kojim dijelom Travnika što se nekada gradom zvao uočio sam mnogo kića šarenila ispod razine svih neukusa. Ulaz sa istoka - najljepši ulaz u bosansku čaršiju vam od silnih plakata uspjelih i neuspjelih političkih kandidata proteklih izbora, i silnih "euro" i neenuro panoa ne daju doživjeti ili snimiti ugođaj davno opisanog istočnog ulaza (Evlija Ćelebi).
Posebnost nekadašnje medrese izgrađene u pseudo-maurskom stilu krase još samo stare razglednice, jer se medresa žuri još "više uljepšati" taj istočni ulaz - ulaz i ono malo sunčeve svjetlosti vječito kradene gradu među planinama (i. Andrić).
"nova medresa " na što će sličiti vidjet ćemo brzo, ali vjerojatno je nedostatak toga alimskog kadra, pa ga se mora prozvesti.
 Kultnom odmorištu stranaca Plavoj vodi nemojte ni prilaziti; prvo parkinga nema,jer su ih uzurpirali ugostitelji, pa čak i kiosci su napravili neke platforme na parkingu. Drugo  nekoliko neukusnih panoa što drvenih, što limenih reklamiraju i u suprotnim smjerovima pokazuju pravce najboljih ponuda. Panoi vam ne dopuštaju snimiti "Lutvinu kahvu" iz  knjige nobelovca, ama tko knjige čita ?
 Idemo u "centar grada" i cijelom dužinom do semafora su parkirana vozila stanara, pa se svako mimoilaženje mora izvesti manevrom, dok policija na glavnoj cesti u parkiranom autu i to baš na autobuskom stajalištu peža tko nije proletio kroz čisto zeleni semafor. ???
  Ulazimo u centar grada i tamo baš ima što vidjeti;  panoi, plakati, firme reklame po trotoarima i to bez ikakvoga ukusa, iako se za svaku firmu, reklamu mora dobiti odobrenje uz priloženo idejno rješenje, koje se MORA prilagoditi arhitektonskom ambijentu vodeći računa o zaštićenim spomenicima kulture, a na turbetima Đelaludin paše i Muhsin Zade paše , zatim ćursijama se lijepe osmrtnice.
 Prelijepa zgrada sadašnje uprave prihoda je oblijepljena raznim plakatima i prosto je postala oglasni pano, dok na trotoaru ispred iste zgrade stalno stoje parkirana dva ista auta poznatih vlasnika kafana, a čak je i ivičnjak prilagođen prekršiteljima. ?
 Jedina kuća od sedre na kojoj stoji natpisna ploća da je pod zaštitom države je oblijepljena "finim plastičnim" reklamama ponude ugostitelja.
 U svim gradovima, pa vjerojatno i u našem postoje propisi o kazni za lijepljenje plakata na nedopuštenim mjestima, ali se kažnjava vlasnik plakata a ne onaj tko je lijepio, jer se teško može uhvatiti dok lijepi
Kiosci i frižideri po trotoarima su posebna prića; proširuju se , nastrešnice postavljaju, dodatne police i to sve bez urbanističke suglasnosti.
Komunalna inspekcija u ovome sastavu niti je smijenjena niti je pojačala nadzor, a i dalje prima plaću.

Načelniče ti imaš veliku moć i odgovornost da poduzmeš i nadgledaš rad ili nerad.
Učini nešto izabrali smo te, jer si pokazivao volju za redom i radom.

Travnicki pogledi
http://travnickipogled.blogger.ba
12/04/2009 21:23