Travnicki pogledi

Dobrodošli na moj blog. Svaki Vaš komentar je meni podsticaj za novi post !

30.04.2009.

Prvi maj = praznik rada = Josip radnik

Evo sutra je Praznik rada, odnosno Josip radnik ili Josipovo. Nadam se da nije važno slavite li Praznik rada ili Josipovo, važno je da se ne radi i da se nakrkamo mlade janjetine, i ostalog što uz to dolazi. Ove godine se baš potrefilo da se tri dana ne rade, a neki će i četvrti dan posjetiti kipove Josipa Broza i položiti cvijeće na datum objavljivanja njegove smrti.
Naime Josip Broz je zvanično umro 4 - og maja 1980 u 15 i 05
Tada su usvojeni propisi da toga datuma u to vrijeme u cijeloj Jugoslaviji na glas sirene moraš stati mirno i tako glupo ukočen stajati dok sirena odsvira.
Koja poslušnost i strah ?
Neki to i danas čine  na taj dan, ali sirena ne svira.
Ugodno praznovanje želim svima

16.04.2009.

Ahmići , 16.04.1993-16.04.2009

Danas će se obilježiti datum stradanja nevinih Ahmićana, pa se pridružujem suosjećanju sa njihovim najmilijim uz želju da se ne zaboravi i nikada više ne dogodi zločin.
Ujedno molim političke i vjerske predstavnike da ne prave osobnu promociju od ovoga dana tuge.

12.04.2009.

Neukusi

Šetajući bilo kojim dijelom Travnika što se nekada gradom zvao uočio sam mnogo kića šarenila ispod razine svih neukusa. Ulaz sa istoka - najljepši ulaz u bosansku čaršiju vam od silnih plakata uspjelih i neuspjelih političkih kandidata proteklih izbora, i silnih "euro" i neenuro panoa ne daju doživjeti ili snimiti ugođaj davno opisanog istočnog ulaza (Evlija Ćelebi).
Posebnost nekadašnje medrese izgrađene u pseudo-maurskom stilu krase još samo stare razglednice, jer se medresa žuri još "više uljepšati" taj istočni ulaz - ulaz i ono malo sunčeve svjetlosti vječito kradene gradu među planinama (i. Andrić).
"nova medresa " na što će sličiti vidjet ćemo brzo, ali vjerojatno je nedostatak toga alimskog kadra, pa ga se mora prozvesti.
 Kultnom odmorištu stranaca Plavoj vodi nemojte ni prilaziti; prvo parkinga nema,jer su ih uzurpirali ugostitelji, pa čak i kiosci su napravili neke platforme na parkingu. Drugo  nekoliko neukusnih panoa što drvenih, što limenih reklamiraju i u suprotnim smjerovima pokazuju pravce najboljih ponuda. Panoi vam ne dopuštaju snimiti "Lutvinu kahvu" iz  knjige nobelovca, ama tko knjige čita ?
 Idemo u "centar grada" i cijelom dužinom do semafora su parkirana vozila stanara, pa se svako mimoilaženje mora izvesti manevrom, dok policija na glavnoj cesti u parkiranom autu i to baš na autobuskom stajalištu peža tko nije proletio kroz čisto zeleni semafor. ???
  Ulazimo u centar grada i tamo baš ima što vidjeti;  panoi, plakati, firme reklame po trotoarima i to bez ikakvoga ukusa, iako se za svaku firmu, reklamu mora dobiti odobrenje uz priloženo idejno rješenje, koje se MORA prilagoditi arhitektonskom ambijentu vodeći računa o zaštićenim spomenicima kulture, a na turbetima Đelaludin paše i Muhsin Zade paše , zatim ćursijama se lijepe osmrtnice.
 Prelijepa zgrada sadašnje uprave prihoda je oblijepljena raznim plakatima i prosto je postala oglasni pano, dok na trotoaru ispred iste zgrade stalno stoje parkirana dva ista auta poznatih vlasnika kafana, a čak je i ivičnjak prilagođen prekršiteljima. ?
 Jedina kuća od sedre na kojoj stoji natpisna ploća da je pod zaštitom države je oblijepljena "finim plastičnim" reklamama ponude ugostitelja.
 U svim gradovima, pa vjerojatno i u našem postoje propisi o kazni za lijepljenje plakata na nedopuštenim mjestima, ali se kažnjava vlasnik plakata a ne onaj tko je lijepio, jer se teško može uhvatiti dok lijepi
Kiosci i frižideri po trotoarima su posebna prića; proširuju se , nastrešnice postavljaju, dodatne police i to sve bez urbanističke suglasnosti.
Komunalna inspekcija u ovome sastavu niti je smijenjena niti je pojačala nadzor, a i dalje prima plaću.

Načelniče ti imaš veliku moć i odgovornost da poduzmeš i nadgledaš rad ili nerad.
Učini nešto izabrali smo te, jer si pokazivao volju za redom i radom.

12.04.2009.

Sretan Uskrs

Svim katolicima  želim sretan  uskšnji blagdan !