Travnicki pogledi

Dobrodošli na moj blog. Svaki Vaš komentar je meni podsticaj za novi post !

13.01.2009.

Kipovi Luja XIV i kip Luja Iračkog

Luja XIII je naslijedio petogodišnji sin Luj XIV, ali zbog svoje malodobnosti nije odmah osobno vladao Francuskom, no vladavina Luja XIV je trajala punih 72 godine, a zbog svoga osobnog uplitanja u sve poslove države izrekao je i jednu rečenicu koja je kasnije postala sinonim za autarhičnost, a i danas se često koristi: " L' etat c' est moi = država to sam ja "
    Dobio je i nadimak  " Bogomdani".
    Izgradnju dvorca Versaillesa je osobno vodio i davao uputstva za izgradnju fontana u dvorcu, a koje su i danas prelijepe
    Nakon njegove smrti Francuzi prvi put naslijeđuju postojanje Francuske nacije..
    Naslijedio ga je Luj XV
    Zatim Francuskom vlada Luj XVI zvani " Kralj Sunce " za čije vladavine 14. jula 1789 se događa pad Bastille, a kralj i njegova supruga Maria Antoaneta bijahu giljotinirani.
    1792 nastaje Prva Republika.
Kada sam posjetio Pariz, u Versaillesu sam imao priliku vidjeti kipove svih francuskih kraljeva, a piedestal sa kipom Luja XIV je imao posebno mjesto.
    Odlutah u Francusku, ali samo zbog imena Luj, i evo me sada kod našeg travničko-iračkog Luja.
Moja dva-tri prošla posta o kipovima i koincidencijama su me inspirirala na ovaj o Lujevima.
    Naime među kipovima o kojima sam pisao posebno mi se dojmio posljednji (nadajmo se da je posljednji) postavljeni kip u parku ispred Konator đamije, a njegovo postavljanje je financirao Luj Mektauf, brat mnogo poznatijeg Abduladhima Mektaufa, po kojem je i Travnik "postao poznat".
Nebi to bilo toliko čudno da se nisam uvjerio da je kip koji "predstavlja majku Srebrenice"  likom autentičan sa likom samoga Luja Mektaufa.
     Čak je i kamen tamniji da bi bio što sličniji donatoru i vlasniku kipa.
Da li je Luj Mektauf sam sebi postavio kip i kakve zasluge ima za Travnik da bi takvo mjesto dobio, ili su to bratove mu zasluge ???